Smardz Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 11: | Linia 11: | ||
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Rząd | |style="width: 50%" | Rząd | ||
− | | [[ | + | | [[Kustrzebkowce]] |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Rodzina | |style="width: 50%" | Rodzina | ||
− | | [[ | + | | [[Smardzowate]] |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | |style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | ||
− | | | + | | 3–7 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość | |style="width: 50%" | Trzon Wysokość | ||
− | | | + | | 2–6 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Grubość | |style="width: 50%" | Trzon Grubość | ||
− | | | + | | 2–4 cm. |
|- | |- | ||
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | | | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | |
Wersja z 15:23, 2 lut 2023
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Kustrzebkowce | |
Rodzina | Smardzowate | |
Średnica Kapelusza | 3–7 cm. | |
Trzon Wysokość | 2–6 cm. | |
Trzon Grubość | 2–4 cm. | |
Smardz Jadalny, smardz zwyczajny – gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Główka
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
Trzon
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.
Miąższ
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.
Zarodniki
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.
Występowanie i siedlisko
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Najwięcej stanowisk podano w Europie, występuje tu na całym jej obszarze. W Polsce jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze świerkiem pospolitym, daglezją zieloną, modrzewiem, sosną wydmową i jesionem wyniosłym. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
- Piestrzenica Kasztanowata i piestrzenica olbrzymia – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną,
- Smardz Grubonogi – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty.
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |