Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Podgrzybek Grubosiatkowany, podgrzybek żeberkowany – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych.
Kapelusz
Średnica 3–10 cm, u młodych okazów półkulisty, później staje się łukowaty, na koniec płaski i nieco wgłębiony na środku. Skórka pilśniowa, sucha i jednolicie ubarwiona na kolor żółtawooliwkowy, oliwkowobrązowy, czerwonobrązowy do ciemnobrązowego. Uszkodzone miejsca zmieniają barwę na czerwonobrązową.
Rurki
U młodych okazów intensywnie żółte lub złotożółte a pory okrągłe, później brązowożółte lub żółtozielonkawe, a pory graniaste. Kolor porów taki sam jak rurek.
Trzon
Wysokość 3–10 cm, grubość 0,5–2,5 cm, walcowaty, pełny i zwarty. Skórka gładka w kolorze od kremowego przez jasnobrązowa do bladoczerwonobrązowej[4]. Strzępki grzybni przy podstawie trzonu koloru cytrynowożółtego.
Miąższ
Białawy lub żółtawy o nieokreślonym smaku. Owocniki suche wydzielają nieprzyjemny zapach moczu.
Siedlisko
Występuje tylko w Europie. Brak go w Skandynawii, ale jest na Islandii. Rośnie głównie w górskich lasach iglastych oraz pod bukami, szczególnie na glebach piaszczystych.
Rodziny grzybów jadalnych w Polsce