Smardz Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
(→Budowa) |
|||
Linia 49: | Linia 49: | ||
==Gatunki Podobne== | ==Gatunki Podobne== | ||
− | + | * [[Piestrzenica Kasztanowata]] i [[piestrzenica olbrzymia]] – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną, | |
+ | * [[Smardz Grubonogi]] – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty. | ||
<br> | <br> | ||
Wersja z 15:19, 2 lut 2023
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Pieczarkowce | |
Rodzina | Kolczakowate | |
Średnica Kapelusza | 1–12 cm. | |
Trzon Wysokość | 2,5 cm. | |
Trzon Grubość | do 2 cm. | |
Smardz Jadalny, smardz zwyczajny – gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Główka
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
Trzon
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.
Miąższ
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.
Zarodniki
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.
Występowanie i siedlisko
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Najwięcej stanowisk podano w Europie, występuje tu na całym jej obszarze. W Polsce jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze świerkiem pospolitym, daglezją zieloną, modrzewiem, sosną wydmową i jesionem wyniosłym. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
- Piestrzenica Kasztanowata i piestrzenica olbrzymia – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną,
- Smardz Grubonogi – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty.
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |