Smardz Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(Utworzono nową stronę "{| class="wikitable" style="width: 25%; float:right; margin-left: 10px;" | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | <center>'''Smardz Jadalny'''</center> |- | col...")
 
Linia 31: Linia 31:
 
<br>
 
<br>
 
==Budowa==
 
==Budowa==
'''Kapelusz'''<br>
+
'''Główka'''<br>
 
+
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Trzon'''<br>
 
'''Trzon'''<br>
 
+
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Miąższ'''<br>
 
'''Miąższ'''<br>
 
+
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.
 
<br><br>
 
<br><br>
'''Hymenofor'''<br>
+
'''Zarodniki'''<br>
    
+
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.    
 
<br><br>
 
<br><br>
'''Wysyp zarodników'''<br>
+
'''Występowanie i siedlisko'''<br>
    
+
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza [[Antarktyda|Antarktydą]]. Najwięcej stanowisk podano w [[Europa|Europie]], występuje tu na całym jej obszarze. W [[Polska|Polsce]] jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.<br>
 +
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W [[Europa|Europie]] owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze [[Świerk Pospolity|świerkiem pospolitym]], [[Daglezja Zielona|daglezją zieloną]], [[Modrzew|modrzewiem]], [[Sosna Wydmowa|sosną wydmową]] i [[Jesion Wyniosły|jesionem wyniosłym]]. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.    
 
<br><br>
 
<br><br>
  

Wersja z 14:44, 2 lut 2023

Smardz Jadalny
Kurka-Żółta.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Pieczarkowce
Rodzina Kolczakowate
Średnica Kapelusza 1–12 cm.
Trzon Wysokość 2,5 cm.
Trzon Grubość do 2 cm.

Smardz Jadalny, smardz zwyczajny – gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Główka
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.

Trzon
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.

Miąższ
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.

Zarodniki
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.

Występowanie i siedlisko
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Najwięcej stanowisk podano w Europie, występuje tu na całym jej obszarze. W Polsce jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze świerkiem pospolitym, daglezją zieloną, modrzewiem, sosną wydmową i jesionem wyniosłym. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.

Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]


Występowanie[edytuj | edytuj kod]



Rodziny grzybów jadalnych w Polsce