Smardz Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 
(Nie pokazano 2 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika)
Linia 3: Linia 3:
 
<center>'''Smardz Jadalny'''</center>
 
<center>'''Smardz Jadalny'''</center>
 
|-
 
|-
| colspan="2" | [[Plik:Kurka-Żółta.jpg|center|250px]]
+
| colspan="2" | [[Plik:Smardz-jadalny.jpg|center|250px]]
 
|-
 
|-
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |
Linia 11: Linia 11:
 
|-
 
|-
 
|style="width: 50%" | Rząd
 
|style="width: 50%" | Rząd
| [[Pieczarkowce]]
+
| [[Kustrzebkowce]]
 
|-
 
|-
 
|style="width: 50%" | Rodzina
 
|style="width: 50%" | Rodzina
| [[Kolczakowate]]
+
| [[Smardzowate]]
 
|-
 
|-
 
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza
 
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza
| 1–12 cm.
+
| 3–7 cm.
 
|-  
 
|-  
 
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość
 
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość
| 2,5 cm.
+
| 2–6 cm.
 
|-  
 
|-  
 
|style="width: 50%" | Trzon Grubość
 
|style="width: 50%" | Trzon Grubość
| do 2 cm.
+
| 2–4 cm.
 
|-  
 
|-  
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |
Linia 43: Linia 43:
 
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.   
 
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.   
 
<br><br>
 
<br><br>
'''Występowanie i siedlisko'''<br>
+
''Występowanie i siedlisko''
 
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza [[Antarktyda|Antarktydą]]. Najwięcej stanowisk podano w [[Europa|Europie]], występuje tu na całym jej obszarze. W [[Polska|Polsce]] jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.<br>  
 
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza [[Antarktyda|Antarktydą]]. Najwięcej stanowisk podano w [[Europa|Europie]], występuje tu na całym jej obszarze. W [[Polska|Polsce]] jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.<br>  
 
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W [[Europa|Europie]] owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze [[Świerk Pospolity|świerkiem pospolitym]], [[Daglezja Zielona|daglezją zieloną]], [[Modrzew|modrzewiem]], [[Sosna Wydmowa|sosną wydmową]] i [[Jesion Wyniosły|jesionem wyniosłym]]. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.   
 
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W [[Europa|Europie]] owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze [[Świerk Pospolity|świerkiem pospolitym]], [[Daglezja Zielona|daglezją zieloną]], [[Modrzew|modrzewiem]], [[Sosna Wydmowa|sosną wydmową]] i [[Jesion Wyniosły|jesionem wyniosłym]]. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.   
Linia 51: Linia 51:
 
* [[Piestrzenica Kasztanowata]] i [[piestrzenica olbrzymia]] – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną,
 
* [[Piestrzenica Kasztanowata]] i [[piestrzenica olbrzymia]] – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną,
 
* [[Smardz Grubonogi]] – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty.
 
* [[Smardz Grubonogi]] – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty.
<br>
 
 
==Występowanie==
 
 
 
<br><br>
 
<br><br>
 
{{grzyby jadalne w polsce}}
 
{{grzyby jadalne w polsce}}
 
<br>
 
<br>
 
[[Category:Grzyby w Polsce]]
 
[[Category:Grzyby w Polsce]]

Aktualna wersja na dzień 15:26, 2 lut 2023

Smardz Jadalny
Smardz-jadalny.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Kustrzebkowce
Rodzina Smardzowate
Średnica Kapelusza 3–7 cm.
Trzon Wysokość 2–6 cm.
Trzon Grubość 2–4 cm.

Smardz Jadalny, smardz zwyczajny – gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Główka
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.

Trzon
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.

Miąższ
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.

Zarodniki
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.

Występowanie i siedlisko Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Najwięcej stanowisk podano w Europie, występuje tu na całym jej obszarze. W Polsce jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze świerkiem pospolitym, daglezją zieloną, modrzewiem, sosną wydmową i jesionem wyniosłym. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.

Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]



Rodziny grzybów jadalnych w Polsce