Smardz Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "{| class="wikitable" style="width: 25%; float:right; margin-left: 10px;" | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | <center>'''Smardz Jadalny'''</center> |- | col...") |
|||
(Nie pokazano 4 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 3: | Linia 3: | ||
<center>'''Smardz Jadalny'''</center> | <center>'''Smardz Jadalny'''</center> | ||
|- | |- | ||
− | | colspan="2" | [[Plik: | + | | colspan="2" | [[Plik:Smardz-jadalny.jpg|center|250px]] |
|- | |- | ||
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | | | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | | ||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Rząd | |style="width: 50%" | Rząd | ||
− | | [[ | + | | [[Kustrzebkowce]] |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Rodzina | |style="width: 50%" | Rodzina | ||
− | | [[ | + | | [[Smardzowate]] |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | |style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | ||
− | | | + | | 3–7 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość | |style="width: 50%" | Trzon Wysokość | ||
− | | | + | | 2–6 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Grubość | |style="width: 50%" | Trzon Grubość | ||
− | | | + | | 2–4 cm. |
|- | |- | ||
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | | | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | | ||
Linia 31: | Linia 31: | ||
<br> | <br> | ||
==Budowa== | ==Budowa== | ||
− | ''' | + | '''Główka'''<br> |
− | + | Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Trzon'''<br> | '''Trzon'''<br> | ||
− | + | Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Miąższ'''<br> | '''Miąższ'''<br> | ||
− | + | Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni. | |
<br><br> | <br><br> | ||
− | ''' | + | '''Zarodniki'''<br> |
− | + | Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej. | |
<br><br> | <br><br> | ||
− | '' | + | ''Występowanie i siedlisko'' |
− | + | Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza [[Antarktyda|Antarktydą]]. Najwięcej stanowisk podano w [[Europa|Europie]], występuje tu na całym jej obszarze. W [[Polska|Polsce]] jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.<br> | |
+ | Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W [[Europa|Europie]] owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze [[Świerk Pospolity|świerkiem pospolitym]], [[Daglezja Zielona|daglezją zieloną]], [[Modrzew|modrzewiem]], [[Sosna Wydmowa|sosną wydmową]] i [[Jesion Wyniosły|jesionem wyniosłym]]. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne. | ||
<br><br> | <br><br> | ||
==Gatunki Podobne== | ==Gatunki Podobne== | ||
− | + | * [[Piestrzenica Kasztanowata]] i [[piestrzenica olbrzymia]] – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną, | |
− | + | * [[Smardz Grubonogi]] – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty. | |
− | |||
− | |||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
{{grzyby jadalne w polsce}} | {{grzyby jadalne w polsce}} | ||
<br> | <br> | ||
[[Category:Grzyby w Polsce]] | [[Category:Grzyby w Polsce]] |
Aktualna wersja na dzień 15:26, 2 lut 2023
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Kustrzebkowce | |
Rodzina | Smardzowate | |
Średnica Kapelusza | 3–7 cm. | |
Trzon Wysokość | 2–6 cm. | |
Trzon Grubość | 2–4 cm. | |
Smardz Jadalny, smardz zwyczajny – gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Główka
Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej, o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.
Trzon
Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.
Miąższ
Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.
Zarodniki
Eliptyczne, gładkie, o wymiarach 16–23 × 11–14 μm, o powierzchni często pokrytej kropelkami. Wysyp zarodników jest barwy żółtoochrowej.
Występowanie i siedlisko
Występowanie smardza jadalnego potwierdzono na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Najwięcej stanowisk podano w Europie, występuje tu na całym jej obszarze. W Polsce jest rzadki. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ma status R – gatunki rzadkie. Występuje na terenie całego kraju, do 2020 r. podano około 260 jego stanowisk.
Grzyb podziemny. Rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Według niektórych autorów jest grzybem mykoryzowym tworzącym związki ze świerkiem pospolitym, daglezją zieloną, modrzewiem, sosną wydmową i jesionem wyniosłym. Prawdopodobnie jednak są to słabe, słabe, fakultatywne związki biotroficzne.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
- Piestrzenica Kasztanowata i piestrzenica olbrzymia – mają główkę nie tak wydłużoną, ale szeroką i mózgowato pofałdowaną,
- Smardz Grubonogi – jest większy i ma gruby trzon, który ponadto jest górą ziarnisty i brodawkowaty.
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |