Maślak Zwyczajny
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Borowikowce | |
Rodzina | Maślakowate | |
Średnica Kapelusza | od 4–12 cm. | |
Trzon Wysokość | 3–11 cm. | |
Trzon Grubość | 1–2,5 cm. | |
Maślak Zwyczajny – gatunek grzybów z rodziny maślakowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
- Kapelusz
Średnica 4–12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.
- Rurki
Długość 6–12 mm, cytrynowożółte rurki, u młodych owocników zakryte białą, błoniastą osłoną częściową. U osobników dorosłych resztki tej osłony pozostają na trzonie w postaci białofioletowego, przyrośniętego pierścienia. Pory rurek początkowo okrągławe, na starszych okazach kanciaste.
- Trzon
Wysokość 3–11 cm, grubość 1–2,5 cm, walcowaty, twardy i pełny. Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka. Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie na trzonie skórkowatego pierścienia. Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego, który nie ma tego pierścienia.
- Miąższ
Początkowo twardy, potem miękki. Ma biało-żółtawy kolor koloru, i tylko w dole trzony jest lekko brązowy. Smak i zapach przyjemny.
- Wysyp zarodników
Rdzawo-ochrowy. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, o rozmiarach 7–11 × 2,5 –4 μm.
Występowanie i siedlisko[edytuj | edytuj kod]
Jest szeroko rozprzestrzeniony. Występuje na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym, a także w Ameryce Południowej, Australii i na Nowej Zelandii. W Polsce jest bardzo pospolity.
Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami, gdyż współżyje z ich korzeniami – zjawisko mikoryzy. Często występuje w młodnikach sosnowych. Występuje od maja do jesieni, ale przy ciepłej jesieni i późnej zimie znajdowano dorodne osobniki w połowie grudnia.
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |