Grzyby Trujące: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 2: Linia 2:
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
 
[[Plik:Bocian533rg.gif|right|175px|thumb]]
 
[[Plik:Bocian533rg.gif|right|175px|thumb]]
Liczba gatunków ptaków stwierdzonych w Polsce i wpisanych na listę krajowej awifauny wynosiła 31 grudnia 2021 r. 467.<br>
+
Grzyby trujące funkcjonalna grupa grzybów, zwłaszcza kapeluszowych, zawierających substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi. Nie istnieje żaden prosty i niezawodny sposób na rozpoznanie, który grzyb jest trujący, a który jadalny. Nie są prawdą rozpowszechnione wśród niektórych grzybiarzy przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Nie jest prawdą, że grzyby trujące można rozpoznać po wyciekaniu mleczka, po zmianie barwy po uciśnięciu, że srebrna łyżeczka lub cebula podczas gotowania z grzybem trującym sczernieje. Nie można też kierować się zasadą, że jeśli grzyba nadgryzły ślimaki, czy jest robaczywy, to znaczy, że jest jadalny.  
Są to ptaki, które według klasyfikacji AERC zostały zaliczone do kategorii A, B i C.<br>
 
Komisja Faunistyczna przy opracowywaniu swej listy stosuje od 2018 roku taksonomię według Międzynarodowego Komitetu Ornitologicznego, której zaletą jest łatwa dostępność (publikowana w Internecie) i cykliczna aktualizacja.<br>
 
Na liście gatunków polskiej awifauny znajdują się trzy taksony uznawane przez część badaczy za podgatunki: cyraneczka karolińska , gęś tundrowa i czeczotka brązowa.  
 
|}
 
 
<br>
 
<br>
 
<br>
 
<br>

Wersja z 17:55, 27 maj 2022