Amur: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(Utworzono nową stronę "ssssssss")
 
 
(Nie pokazano 3 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
ssssssss
+
{| class="wikitable" style="width: 25%; float:right; margin-left: 10px;"
 +
| colspan="3" style="background-color:#9966ff;" |
 +
<center>'''Amur'''</center>
 +
|-
 +
| colspan="2" | [[Plik:Amurf.jpg|center|250px]]
 +
|-
 +
| colspan="3" style="background-color:#9966ff;" |
 +
|-
 +
|style="width: 50%" | Rodzina
 +
| [[Karpiowate]]
 +
|-
 +
| Okres Ochronny
 +
| nie ma
 +
|-
 +
| Wymiar Ochronny
 +
| nie ma
 +
|-
 +
| Rekord Polski
 +
| 39,20 kg
 +
|-
 +
| colspan="3" style="background-color:#9966ff;" |
 +
 
 +
|}
 +
==Występowanie==
 +
Amur był w Polsce introdukowany od połowy lat 60. w jeziorach konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim, skąd przedostał się również do innych zbiorników wodnych. W późniejszym czasie amur został zasiedlony także w rzekach.<br>
 +
<br>
 +
 
 +
==Morfologia==
 +
Ryby swoim wydłużonym, wrzecionowatym, bocznie spłaszczonym ciałem przypominają klenia. <br>
 +
Linia boczna przebiega wyraźnie lekkim łukiem od płetwy ogonowej do górnej krawędzi wieczka skrzelowego.<br>
 +
Głowa jest dość duża z tępym pyskiem i półdolnym otworem gębowym pozbawionym wąsów.<br>
 +
Amur wyróżnia się ciekawym ubarwieniem – jej grzbiet jest ciemnozielony do zielonoczarnego, boki są jaśniejsze, zielonkawe, z kolei brzuch biały pokryty łuskami z ciemnymi krawędziami, tworzącymi oryginalny, siatkowaty rysunek.<br>
 +
<br>
 +
 
 +
==Żerowanie==
 +
Młode osobniki amura odżywiają się początkowo drobnymi organizmami zwierzęcymi, bezkręgowcami, kiedy jednak osiągają długość 6÷10 cm przechodzą na pokarm roślinny. <br>
 +
Amur staje się wówczas typowym roślinożercą, a jego przewód pokarmowy wydłuża się, przekraczając nawet 2,5 - krotnie długość ciała.<br>
 +
Rozmnażanie: amur w Polsce się nie rozmaża, spotykane osobniki pochodzą z zarybień. <br>
 +
W chińskiej rzece Jangcy, amur osiąga dojrzałość płciową już w 4 i 5 roku życia, w warunkach chłodniejszych, przy niskiej temperaturze wody - dopiero w 6-8 roku życia.<br>
 +
Miejscem składania ikry są silne prądy wody nad żwirowym podłożem. Czas inkubacji jaj, przy wysokiej temperaturze wody wynoszącej ok. 30 stopni, wynosi od 32 do 40 godzin.
 +
<br><br>
 +
{{Infobox gatunki ryb w polsce}}
 +
<br>
 +
[[Category:Gatunki Ryb w Polsce]]

Aktualna wersja na dzień 15:49, 15 kwi 2022

Amur
Amurf.jpg
Rodzina Karpiowate
Okres Ochronny nie ma
Wymiar Ochronny nie ma
Rekord Polski 39,20 kg

Występowanie[edytuj | edytuj kod]

Amur był w Polsce introdukowany od połowy lat 60. w jeziorach konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim, skąd przedostał się również do innych zbiorników wodnych. W późniejszym czasie amur został zasiedlony także w rzekach.

Morfologia[edytuj | edytuj kod]

Ryby swoim wydłużonym, wrzecionowatym, bocznie spłaszczonym ciałem przypominają klenia.
Linia boczna przebiega wyraźnie lekkim łukiem od płetwy ogonowej do górnej krawędzi wieczka skrzelowego.
Głowa jest dość duża z tępym pyskiem i półdolnym otworem gębowym pozbawionym wąsów.
Amur wyróżnia się ciekawym ubarwieniem – jej grzbiet jest ciemnozielony do zielonoczarnego, boki są jaśniejsze, zielonkawe, z kolei brzuch biały pokryty łuskami z ciemnymi krawędziami, tworzącymi oryginalny, siatkowaty rysunek.

Żerowanie[edytuj | edytuj kod]

Młode osobniki amura odżywiają się początkowo drobnymi organizmami zwierzęcymi, bezkręgowcami, kiedy jednak osiągają długość 6÷10 cm przechodzą na pokarm roślinny.
Amur staje się wówczas typowym roślinożercą, a jego przewód pokarmowy wydłuża się, przekraczając nawet 2,5 - krotnie długość ciała.
Rozmnażanie: amur w Polsce się nie rozmaża, spotykane osobniki pochodzą z zarybień.
W chińskiej rzece Jangcy, amur osiąga dojrzałość płciową już w 4 i 5 roku życia, w warunkach chłodniejszych, przy niskiej temperaturze wody - dopiero w 6-8 roku życia.
Miejscem składania ikry są silne prądy wody nad żwirowym podłożem. Czas inkubacji jaj, przy wysokiej temperaturze wody wynoszącej ok. 30 stopni, wynosi od 32 do 40 godzin.