Brzana

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Brzana
Brzanaa.jpg
Rodzina Karpiowate
Okres Ochronny od 1 stycznia

do 30 czerwca

Wymiar Ochronny 40 cm
Rekord Polski 7,0 kg

85 cm – 2003 r.

Występowanie[edytuj | edytuj kod]

Brzana występuje w rzekach średnio nizinnych, rzekach wielko nizinnych.

Morfologia[edytuj | edytuj kod]

W przeciwieństwie do wielu karpiowatych, ma wydłużone, wrzecionowate i niewygrzbiecione ciało.
Otwór gębowy poziomy, z dwoma parami wąsików na górnej wardze. Oczy kierują się nieco ku górze.
Ubarwienie ryby brzana jest dosyć urozmaicone - grzbiet jest ciemniejszy od boków - oliwkowozielony lub ciemnoszary, natomiast brzuch ciemnokremowy.
Płetwy grzbietowa i ogonowa są z kolei szare z ciemniejszym obrzeżeniem, natomiast pozostałe płetwy przykuwają uwagę wyraźną czerwienią.

Żerowanie[edytuj | edytuj kod]

Nade wszystko ceni sobie "mięso"- zjada wszelkiego rodzaju robaki, skorupiaki, ślimaki, małże, żyjące w dennym mule, rzadziej małe ryby.
Głównym pożywieniem brzan są także larwy owadów wodnych, takie jak: muchówki, chruściki, widelnice, jętki i kiełże.

Rozmnażanie[edytuj | edytuj kod]

Ryby dojrzewają płciowo w 2 lub 3 roku życia, a samice w wieku 4-5 lat.
Tarło odbywa się etapami od maja do sierpnia, w temperaturze 15-18 °C, na piaszczystym lub kamienistym podłożu w płytkiej wodzie.
U samca na grzbiecie i głowie występuje wówczas wysypka tarłowa.
Ikra początkowo przykleja się do kamieni, potem spłukana przez nurt opada między otoczaki. Inkubacja brzana trwa 10-15 dni, a wylęg długo jeszcze przebywa w sąsiedztwie tarła (warto przy okazji pamiętać, że mięso i ikra brzany podczas tarła mają właściwości trujące!).
Wylęg następuje po 6-8 dniach. Młode brzany mają wtedy około 9 mm długości, ale bardzo szybko osiągają większe rozmiary.
Już po 3 tygodniach mierzą 3 cm, a po roku około 12 cm. W wieku 13 lat długość brzany wynosi nawet około 50 cm.