Jaź

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Jaź
Jaz11.jpg
Rodzina Karpiowate
Okres Ochronny nie ma
Wymiar Ochronny do 25 cm
Rekord Polski 5,1 kg

78,0 cm – 1990 r.

Występowanie[edytuj | edytuj kod]

Rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne.

Morfologia[edytuj | edytuj kod]

Jaź posiada wydłużone i spłaszczone bocznie ciało, linia boczna jest lekko wygięta ku dołowi, płetwa ogonowa głęboko wcięta, głowa mała z wysuwaną paszczą skierowaną ukośnie ku górze.
Grzbiet ma kolor szarozielony do szaroczarnego.
Boki są jaśniejsze o intensywnym srebrzystym połysku, a brzuch białawy.
Płetwy grzbietowa i odbytowa mają niebieskawoszary odcień, natomiast pozostałe płetwy są czerwonawe.

Żerowanie[edytuj | edytuj kod]

Ryby polują na owady na powierzchni wody oraz drobne zwierzęta wodne.
Pokarmem młodych jazi są głównie plankton zwierzęcy i roślinny, starsze osobniki zjadają robaki, skorupiaki, larwy owadów i małe mięczaki.

Rozmnażanie[edytuj | edytuj kod]

Tarło jazi trwa od kwietnia do maja, samica składa w tym czasie 35 000 – 100 000 jaj w płytkich rejonach rzek o dnie piaszczystym lub kamienistym.
W tym okresie u samców występuje wysypka tarłowa. Aby złożyć ikrę, stada dojrzałych do rozrodu osobników udają się w górę rzeki.
Tam kleista ikra o średnicy 1,5 mm (40000-115000 sztuk w zależności od wielkości samicy), przyczepia się do kamieni i wodnych roślin.
Okres inkubacji trwa od 10 do 20 dni. Dojrzałość płciową młody jaź uzyskuje w wieku 3-4 lat.