Podgrzybek Grubosiatkowany: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 29: Linia 29:
 
==Budowa==
 
==Budowa==
 
'''Kapelusz'''<br>
 
'''Kapelusz'''<br>
Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.  
+
Średnica 3–10 cm, u młodych okazów półkulisty, później staje się łukowaty, na koniec płaski i nieco wgłębiony na środku. Skórka pilśniowa, sucha i jednolicie ubarwiona na kolor żółtawooliwkowy, oliwkowobrązowy, czerwonobrązowy do ciemnobrązowego. Uszkodzone miejsca zmieniają barwę na czerwonobrązową.  
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Rurki'''<br>
 
'''Rurki'''<br>
Lekko wcięte wokół trzonu. Barwa od bladoochrowej do oliwkowo-żółtej. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony. Pory początkowo są białe, później żółte do żółtozielonawych.  
+
U młodych okazów intensywnie żółte lub złotożółte a pory okrągłe, później brązowożółte lub żółtozielonkawe, a pory graniaste. Kolor porów taki sam jak rurek.  
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Trzon'''<br>
 
'''Trzon'''<br>
Grubość do 4 cm, wysokość do 10 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski.  
+
Wysokość 3–10 cm, grubość 0,5–2,5 cm, walcowaty, pełny i zwarty. Skórka gładka w kolorze od kremowego przez jasnobrązowa do bladoczerwonobrązowej[4]. Strzępki grzybni przy podstawie trzonu koloru cytrynowożółtego.  
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Miąższ'''<br>
 
'''Miąższ'''<br>
Twardy, w starszych trzonach zdrewniały. Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko sinieje. Smak i zapach przyjemny.
+
Białawy lub żółtawy o nieokreślonym smaku. Owocniki suche wydzielają nieprzyjemny zapach moczu.
<br><br>
 
'''Zarodniki'''<br>
 
Brązowo-oliwkowy. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o rozmiarach 4–5 × 12–17 μm.  
 
 
<br><br>
 
<br><br>
 
'''Siedlisko'''<br>
 
'''Siedlisko'''<br>
Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii. W Europie jest pospolity.
+
Występuje tylko w [[Europa|Europie]]. Brak go w Skandynawii, ale jest na Islandii. Rośnie głównie w górskich lasach iglastych oraz pod bukami, szczególnie na glebach piaszczystych.  
Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym. Tworzy owocniki od lata do późnej jesieni.  
 
 
<br><br>
 
<br><br>
 +
 
== Brzoza galeria zdjęć ==
 
== Brzoza galeria zdjęć ==
 
<br>
 
<br>

Wersja z 18:59, 25 sty 2023

Podgrzybek Grubosiatkowany
Podgrzybek1.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Borowikowce
Rodzina Borowikowate
Średnica Kapelusza do 15 cm.
Trzon Wysokość do 4 cm.

Podgrzybek Grubosiatkowany, podgrzybek żeberkowany – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Kapelusz
Średnica 3–10 cm, u młodych okazów półkulisty, później staje się łukowaty, na koniec płaski i nieco wgłębiony na środku. Skórka pilśniowa, sucha i jednolicie ubarwiona na kolor żółtawooliwkowy, oliwkowobrązowy, czerwonobrązowy do ciemnobrązowego. Uszkodzone miejsca zmieniają barwę na czerwonobrązową.

Rurki
U młodych okazów intensywnie żółte lub złotożółte a pory okrągłe, później brązowożółte lub żółtozielonkawe, a pory graniaste. Kolor porów taki sam jak rurek.

Trzon
Wysokość 3–10 cm, grubość 0,5–2,5 cm, walcowaty, pełny i zwarty. Skórka gładka w kolorze od kremowego przez jasnobrązowa do bladoczerwonobrązowej[4]. Strzępki grzybni przy podstawie trzonu koloru cytrynowożółtego.

Miąższ
Białawy lub żółtawy o nieokreślonym smaku. Owocniki suche wydzielają nieprzyjemny zapach moczu.

Siedlisko
Występuje tylko w Europie. Brak go w Skandynawii, ale jest na Islandii. Rośnie głównie w górskich lasach iglastych oraz pod bukami, szczególnie na glebach piaszczystych.

Brzoza galeria zdjęć[edytuj | edytuj kod]




Rodziny grzybów jadalnych w Polsce