Podgrzybek Grubosiatkowany: Różnice pomiędzy wersjami
(→Budowa) |
|||
Linia 44: | Linia 44: | ||
<br><br> | <br><br> | ||
− | == | + | == Galeria zdjęć == |
<br> | <br> | ||
<gallery perrow=5> | <gallery perrow=5> |
Wersja z 19:11, 25 sty 2023
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Borowikowce | |
Rodzina | Borowikowate | |
Średnica Kapelusza | do 15 cm. | |
Trzon Wysokość | do 4 cm. | |
Podgrzybek Grubosiatkowany, podgrzybek żeberkowany – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Kapelusz
Średnica 3–10 cm, u młodych okazów półkulisty, później staje się łukowaty, na koniec płaski i nieco wgłębiony na środku. Skórka pilśniowa, sucha i jednolicie ubarwiona na kolor żółtawooliwkowy, oliwkowobrązowy, czerwonobrązowy do ciemnobrązowego. Uszkodzone miejsca zmieniają barwę na czerwonobrązową.
Rurki
U młodych okazów intensywnie żółte lub złotożółte a pory okrągłe, później brązowożółte lub żółtozielonkawe, a pory graniaste. Kolor porów taki sam jak rurek.
Trzon
Wysokość 3–10 cm, grubość 0,5–2,5 cm, walcowaty, pełny i zwarty. Skórka gładka w kolorze od kremowego przez jasnobrązowa do bladoczerwonobrązowej[4]. Strzępki grzybni przy podstawie trzonu koloru cytrynowożółtego.
Miąższ
Białawy lub żółtawy o nieokreślonym smaku. Owocniki suche wydzielają nieprzyjemny zapach moczu.
Siedlisko
Występuje tylko w Europie. Brak go w Skandynawii, ale jest na Islandii. Rośnie głównie w górskich lasach iglastych oraz pod bukami, szczególnie na glebach piaszczystych.
Galeria zdjęć[edytuj | edytuj kod]
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |