Podgrzybek Brunatny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 25: | Linia 25: | ||
|} | |} | ||
− | ''' | + | '''Podgrzyb brunatny''',''' podgrzybek brunatny''' – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
<br> | <br> | ||
==Budowa== | ==Budowa== | ||
'''Kapelusz'''<br> | '''Kapelusz'''<br> | ||
− | + | Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami. | |
− | |||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
− | ''' | + | '''Rurki'''<br> |
− | + | Lekko wcięte wokół trzonu. Barwa od bladoochrowej do oliwkowo-żółtej. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony. Pory początkowo są białe, później żółte do żółtozielonawych. | |
− | Pory | ||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
'''Trzon'''<br> | '''Trzon'''<br> | ||
− | + | Grubość do 4 cm, wysokość do 10 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski. | |
− | U młodych | ||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
'''Miąższ'''<br> | '''Miąższ'''<br> | ||
− | + | Twardy, w starszych trzonach zdrewniały. Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko sinieje. Smak i zapach przyjemny. | |
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
'''Zarodniki'''<br> | '''Zarodniki'''<br> | ||
− | + | Brązowo-oliwkowy. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o rozmiarach 4–5 × 12–17 μm. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Siedlisko'''<br> | '''Siedlisko'''<br> | ||
− | + | Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii. W Europie jest pospolity. | |
− | + | ||
− | + | Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym. Tworzy owocniki od lata do późnej jesieni. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
{{grzyby jadalne w polsce}} | {{grzyby jadalne w polsce}} | ||
<br> | <br> | ||
[[Category:Grzyby w Polsce]] | [[Category:Grzyby w Polsce]] |
Wersja z 22:33, 10 paź 2022
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Borowikowce | |
Rodzina | Borowikowate | |
Średnica Kapelusza | 6 do 25 cm. | |
Trzon Wysokość | 5 do 20 cm. | |
Podgrzyb brunatny, podgrzybek brunatny – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Kapelusz
Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.
Rurki
Lekko wcięte wokół trzonu. Barwa od bladoochrowej do oliwkowo-żółtej. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony. Pory początkowo są białe, później żółte do żółtozielonawych.
Trzon
Grubość do 4 cm, wysokość do 10 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski.
Miąższ
Twardy, w starszych trzonach zdrewniały. Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko sinieje. Smak i zapach przyjemny.
Zarodniki
Brązowo-oliwkowy. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o rozmiarach 4–5 × 12–17 μm.
Siedlisko
Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii. W Europie jest pospolity.
Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym. Tworzy owocniki od lata do późnej jesieni.
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |