Pieprznik Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 14: | Linia 14: | ||
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Rodzina | |style="width: 50%" | Rodzina | ||
− | | [[ | + | | [[Kolczakowate]] |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | |style="width: 50%" | Średnica Kapelusza | ||
− | | | + | | 1–12 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość | |style="width: 50%" | Trzon Wysokość | ||
− | | | + | | 2,5 cm. |
|- | |- | ||
|style="width: 50%" | Trzon Grubość | |style="width: 50%" | Trzon Grubość |
Wersja z 23:32, 11 paź 2022
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Pieczarkowce | |
Rodzina | Kolczakowate | |
Średnica Kapelusza | 1–12 cm. | |
Trzon Wysokość | 2,5 cm. | |
Trzon Grubość | do 2 cm. | |
Pieprznik Jadalny, Kurka Żółta – gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Kapelusz
Średnicy 1–12 cm. U młodych owocników guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. Powierzchnia gładka, matowa.
Trzon
Długości 3–6 cm, średnicy do 2,5 cm. Barwy kapelusza, często o jaśniejszym odcieniu. Podstawa zwężona, powyżej szerszy i łagodnie przechodzący w kapelusz. Pełny, twardy i często wygięty.
Miąższ
Barwy białej lub bladożółtej, o zwartej konsystencji, łamliwy, włóknisty w trzonie. Zapach owocowy, korzenny, nieco pieprzowy. Smak łagodny, kwaskowaty lub lekko ostry.
Hymenofor
W formie nieregularnie i widlasto rozgałęzionych, grubych listewek daleko zbiegających na trzon. Mają taką samą barwę jak kapelusz. Często połączone są anastomozami.
Wysyp zarodników
Białawy, żółtawy lub jasnoochrowożółty. Zarodniki o wymiarach 7–11 × 4–6,5 µm., bezbarwne, o elipsoidalnym kształcie, gładkie.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
- Pieprznik Ametystowy, którego kapelusz pokryty jest filcowatymi, fioletowymi łuseczkami. Występuje głównie w górach pod bukami i jest rzadki.
- Pieprznik Pomarańczowy. Jest intensywnie pomarańczowy i rośnie tylko w buczynach.
- Lisówka Pomarańczowa, różniąca się przede wszystkim blaszkowatymi, cienkimi i gęstymi blaszkami oraz ciemniejszą, pomarańczową barwą owocników.
Pomylenie pieprznika jadalnego z którymkolwiek z innych gatunków pieprzników z punktu widzenia grzybiarzy nie ma znaczenia, gdyż wszystkie one są jadalne.
Łatwo jednak pomylić go z lisówką pomarańczową, która według niektórych autorów jest niejadalna, według innych trująca.
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Gatunek kosmopolityczny. Poza [[Antarktyda|Antarktydą] występuje na wszystkich kontynentach, a także na wielu wyspach. W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych.
Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Często pod świerkami pośród mchów. W niektórych rejonach Europy jednak zanika.
Coraz rzadszy, wskutek kwaśnych deszczów, jest np. w Niemczech. Długookresowe badania naukowe prowadzone w Holandii wykazały, że na jego liczebność nie wpływa zbieranie jego owocników przez grzybiarzy; na regularnie przez grzybiarzy i od dawna penetrowanych obszarach leśnych była ona tak sama, jak na kontrolnych, nie odwiedzanych przez grzybiarzy siedliskach.
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |