Pieprznik Jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "{| class="wikitable" style="width: 25%; float:right; margin-left: 10px;" | colspan="3" style="background-color:#33ffff;" | <center>'''Pieprznik Jadalny'''</center> |- |...") |
(→Budowa) |
||
Linia 32: | Linia 32: | ||
==Budowa== | ==Budowa== | ||
'''Kapelusz'''<br> | '''Kapelusz'''<br> | ||
− | + | Średnicy 1–12 cm. U młodych owocników guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. Powierzchnia gładka, matowa. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Trzon'''<br> | '''Trzon'''<br> | ||
− | + | Długości 3–6 cm, średnicy do 2,5 cm. Barwy kapelusza, często o jaśniejszym odcieniu. Podstawa zwężona, powyżej szerszy i łagodnie przechodzący w kapelusz. Pełny, twardy i często wygięty. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Miąższ'''<br> | '''Miąższ'''<br> | ||
− | + | Barwy białej lub bladożółtej, o zwartej konsystencji, łamliwy, włóknisty w trzonie. Zapach owocowy, korzenny, nieco pieprzowy. Smak łagodny, kwaskowaty lub lekko ostry. | |
<br><br> | <br><br> | ||
− | ''' | + | '''Hymenofor'''<br> |
− | + | W formie nieregularnie i widlasto rozgałęzionych, grubych listewek daleko zbiegających na trzon. Mają taką samą barwę jak kapelusz. Często połączone są anastomozami. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Wysyp zarodników'''<br> | '''Wysyp zarodników'''<br> | ||
− | + | Białawy, żółtawy lub jasnoochrowożółty. Zarodniki o wymiarach 7–11 × 4–6,5 µm., bezbarwne, o elipsoidalnym kształcie, gładkie. | |
<br><br> | <br><br> | ||
+ | |||
==Gatunki Podobne== | ==Gatunki Podobne== | ||
Wersja z 23:20, 11 paź 2022
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Pieczarkowce | |
Rodzina | Pieczarkowate | |
Średnica Kapelusza | 10–30 cm. | |
Trzon Wysokość | 15–40 cm. | |
Trzon Grubość | do 2 cm. | |
Pieprznik Jadalny, Kurka Żółta – gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Kapelusz
Średnicy 1–12 cm. U młodych owocników guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. Powierzchnia gładka, matowa.
Trzon
Długości 3–6 cm, średnicy do 2,5 cm. Barwy kapelusza, często o jaśniejszym odcieniu. Podstawa zwężona, powyżej szerszy i łagodnie przechodzący w kapelusz. Pełny, twardy i często wygięty.
Miąższ
Barwy białej lub bladożółtej, o zwartej konsystencji, łamliwy, włóknisty w trzonie. Zapach owocowy, korzenny, nieco pieprzowy. Smak łagodny, kwaskowaty lub lekko ostry.
Hymenofor
W formie nieregularnie i widlasto rozgałęzionych, grubych listewek daleko zbiegających na trzon. Mają taką samą barwę jak kapelusz. Często połączone są anastomozami.
Wysyp zarodników
Białawy, żółtawy lub jasnoochrowożółty. Zarodniki o wymiarach 7–11 × 4–6,5 µm., bezbarwne, o elipsoidalnym kształcie, gładkie.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |