Maślak Zwyczajny

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Maślak Zwyczajny
Maslak-sitarz.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Borowikowce
Rodzina Maślakowate
Średnica Kapelusza od 4–12 cm.
Trzon Wysokość 2–10 cm.
Trzon Grubość 0,8–2 cm.

Maślak Zwyczajny – gatunek grzybów z rodziny maślakowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Kapelusz

Średnica 4–12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Rurki

Długość 6–12 mm, cytrynowożółte rurki, u młodych owocników zakryte białą, błoniastą osłoną częściową. U osobników dorosłych resztki tej osłony pozostają na trzonie w postaci białofioletowego, przyrośniętego pierścienia. Pory rurek początkowo okrągławe, na starszych okazach kanciaste.

Trzon

Wysokość 3–11 cm, grubość 1–2,5 cm, walcowaty, twardy i pełny. Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka. Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie na trzonie skórkowatego pierścienia. Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego, który nie ma tego pierścienia.

Miąższ

Początkowo twardy, potem miękki. Ma biało-żółtawy kolor koloru, i tylko w dole trzony jest lekko brązowy. Smak i zapach przyjemny.

Wysyp zarodników

Rdzawo-ochrowy. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, o rozmiarach 7–11 × 2,5 –4 μm.

Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]



Rodziny grzybów jadalnych w Polsce