Maślak Zwyczajny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 34: Linia 34:
 
Średnica 4–12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.
 
Średnica 4–12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.
 
; Rurki:  
 
; Rurki:  
Długość 6–12 mm, [[barwa żółta|cytrynowożółte]] rurki, u młodych owocników zakryte [[barwa biała|białą]], błoniastą osłoną częściową. U osobników dorosłych resztki tej osłony pozostają na trzonie w postaci białofioletowego, przyrośniętego [[Pierścień (grzyby)|pierścienia]]. Pory rurek początkowo okrągławe, na starszych okazach kanciaste<ref>{{Cytuj|autor = Ewald Gerhardt |tytuł = Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik |data = 2006 |isbn = 83-7404-513-2 |inni = Stefan Łukomski (tłum.) |miejsce = Warszawa |wydawca = Klub dla Ciebie – Bauer-Weltbild Media |oclc = 836313700}}</ref>.
+
Długość 6–12 mm, cytrynowożółte rurki, u młodych owocników zakryte białą, błoniastą osłoną częściową. U osobników dorosłych resztki tej osłony pozostają na trzonie w postaci białofioletowego, przyrośniętego pierścienia. Pory rurek początkowo okrągławe, na starszych okazach kanciaste.
; [[Trzon grzyba|Trzon]]:  
+
; Trzon:  
Wysokość 3–11 cm, grubość 1–2,5 cm, walcowaty, twardy i pełny. Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka. Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie na trzonie skórkowatego pierścienia. Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego [[maślak ziarnisty|maślaka ziarnistego]], który nie ma tego pierścienia<ref name="wag" />.
+
Wysokość 3–11 cm, grubość 1–2,5 cm, walcowaty, twardy i pełny. Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka. Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie na trzonie skórkowatego pierścienia. Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego, który nie ma tego pierścienia.
 
; [[Miąższ grzyba|Miąższ]]:  
 
; [[Miąższ grzyba|Miąższ]]:  
 
Początkowo twardy, potem miękki. Ma biało-żółtawy kolor koloru, i tylko w dole trzony jest lekko brązowy. Smak i zapach przyjemny<ref name="wag" />.
 
Początkowo twardy, potem miękki. Ma biało-żółtawy kolor koloru, i tylko w dole trzony jest lekko brązowy. Smak i zapach przyjemny<ref name="wag" />.

Wersja z 20:34, 20 sty 2023

Maślak Zwyczajny
Maslak-sitarz.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Borowikowce
Rodzina Maślakowate
Średnica Kapelusza od 4–12 cm.
Trzon Wysokość 2–10 cm.
Trzon Grubość 0,8–2 cm.

Maślak Zwyczajny – gatunek grzybów z rodziny maślakowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Kapelusz

Średnica 4–12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Rurki

Długość 6–12 mm, cytrynowożółte rurki, u młodych owocników zakryte białą, błoniastą osłoną częściową. U osobników dorosłych resztki tej osłony pozostają na trzonie w postaci białofioletowego, przyrośniętego pierścienia. Pory rurek początkowo okrągławe, na starszych okazach kanciaste.

Trzon

Wysokość 3–11 cm, grubość 1–2,5 cm, walcowaty, twardy i pełny. Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka. Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie na trzonie skórkowatego pierścienia. Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego, który nie ma tego pierścienia.

Miąższ

Początkowo twardy, potem miękki. Ma biało-żółtawy kolor koloru, i tylko w dole trzony jest lekko brązowy. Smak i zapach przyjemny[1].

Wysyp zarodników

Rdzawo-ochrowy. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, o rozmiarach 7–11 × 2,5 –4 μm[2].

Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]



Rodziny grzybów jadalnych w Polsce


  1. Błąd rozszerzenia cite: Błąd w składni znacznika <ref>; brak tekstu w przypisie o nazwie wag
  2. Szablon:Cytuj książkę