Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Rodziny grzybów jadalnych w Polsce
Linia 33: | Linia 33: | ||
! [[Bocan Biały]] | ! [[Bocan Biały]] | ||
|- | |- | ||
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Strona-twozonz.png|250px]] |
| [[Plik:Batlion800.gif|250px]] | | [[Plik:Batlion800.gif|250px]] | ||
| [[Plik:Bielk533.gif|250px]] | | [[Plik:Bielk533.gif|250px]] |
Wersja z 15:52, 27 maj 2022
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Gąska Zielonka |
Bażat Zwyczajny | Batlion | Bieik | Bocan Biały |
---|---|---|---|
250px | 250px | 250px | 250px |
Lewy obrazek | Prawy obrazek | Lewy obrazek | Lewy obrazek |
---|---|---|---|
250px | 250px | 250px | 250px |
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |