Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Rodziny grzybów jadalnych w Polsce
(Utworzono nową stronę "{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;" | colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border...") |
|||
(Nie pokazano 37 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;" | {| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;" | ||
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" | | | colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" | | ||
− | [[Plik: | + | [[Plik:Podgrzybekk.gif|right|175px|thumb]] |
− | + | Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). | |
− | + | ||
− | + | Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. | |
− | |||
|} | |} | ||
<br><br> | <br><br> | ||
+ | <center> | ||
{| class="wikitable" align="center" | {| class="wikitable" align="center" | ||
− | ! colspan=4 | | + | ! colspan=4 | Grzyby Jadalne w Polsce |
|- | |- | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | ||
|- | |- | ||
− | ! [[ | + | ! [[Borowik Szlachetny]] |
− | ! [[ | + | ! [[Koźlarz Babka]] |
− | ! [[ | + | ! [[Maślak Sitarz]] |
− | ! [[ | + | ! [[Gąska Zielonka]] |
|- | |- | ||
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Borowik-szlachetny.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Kozlarz-babka.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Maslak-sitarz.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Gaska-zielona.jpg|250px]] |
|- | |- | ||
+ | |} | ||
+ | <br> | ||
+ | {| | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | ||
|- | |- | ||
− | ! [[ | + | ! [[Podgrzybek Brunatny]] |
− | ! [[ | + | ! [[Mleczaj Rydz]] |
− | ! [[ | + | ! [[Czubajka Kania]] |
− | ! [[ | + | ! [[Pieprznik Jadalny]] |
|- | |- | ||
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Podgrzybek1.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Mleczaj-rydz.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Czubajka-kania.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Kurka-Żółta.jpg|250px]] |
|- | |- | ||
+ | |} | ||
+ | <br> | ||
+ | {| | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | ||
|- | |- | ||
− | ! | + | ! [[Maślak Zwyczajny]] |
− | ! | + | ! [[Podgrzybek Grubosiatkowany]] |
− | ! | + | ! [[Koźlarz Czerwony]] |
− | ! | + | ! [[Smardz Jadalny]] |
|- | |- | ||
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Maslak-zwyczajny.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Podgrzybek-grubosiatkowy3rg.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Koźlarz-czerwony.jpg|250px]] |
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Smardz-jadalny.jpg|250px]] |
|- | |- | ||
− | |||
|} | |} | ||
+ | <br> | ||
+ | </center> | ||
+ | <br> | ||
+ | {{grzyby jadalne w polsce}} | ||
+ | <br> | ||
[[Category:Grzyby w Polsce]] | [[Category:Grzyby w Polsce]] |
Aktualna wersja na dzień 15:28, 2 lut 2023
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Gąska Zielonka |
Podgrzybek Brunatny | Mleczaj Rydz | Czubajka Kania | Pieprznik Jadalny |
---|---|---|---|
Maślak Zwyczajny | Podgrzybek Grubosiatkowany | Koźlarz Czerwony | Smardz Jadalny |
---|---|---|---|
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |