Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 
(Nie pokazano 34 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
 
{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;"
 
{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;"
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
[[Plik:Bocian533rg.gif|right|175px|thumb]]
+
[[Plik:Podgrzybekk.gif|right|175px|thumb]]
Liczba gatunków ptaków stwierdzonych w Polsce i wpisanych na listę krajowej awifauny wynosiła 31 grudnia 2021 r. 467.<br>
+
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki).
Są to ptaki, które według klasyfikacji AERC zostały zaliczone do kategorii A, B i C.<br>
+
 
Komisja Faunistyczna przy opracowywaniu swej listy stosuje od 2018 roku taksonomię według Międzynarodowego Komitetu Ornitologicznego, której zaletą jest łatwa dostępność (publikowana w Internecie) i cykliczna aktualizacja.<br>
+
Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników.  
Na liście gatunków polskiej awifauny znajdują się trzy taksony uznawane przez część badaczy za podgatunki: cyraneczka karolińska , gęś tundrowa i czeczotka brązowa.  
 
 
|}
 
|}
 
<br><br>
 
<br><br>
 +
<center>
 
{| class="wikitable" align="center"
 
{| class="wikitable" align="center"
 
! colspan=4 | Grzyby Jadalne w Polsce
 
! colspan=4 | Grzyby Jadalne w Polsce
Linia 15: Linia 15:
 
! [[Borowik Szlachetny]]
 
! [[Borowik Szlachetny]]
 
! [[Koźlarz Babka]]
 
! [[Koźlarz Babka]]
! [[Bączek Zwczajny]]
+
! [[Maślak Sitarz]]
! [[Bąk Zwyzajny]]
+
! [[Gąska Zielonka]]
 
|-
 
|-
 
| [[Plik:Borowik-szlachetny.jpg|250px]]
 
| [[Plik:Borowik-szlachetny.jpg|250px]]
 
| [[Plik:Kozlarz-babka.jpg|250px]]
 
| [[Plik:Kozlarz-babka.jpg|250px]]
| [[Plik:Bacek533aa.gif|250px]]
+
| [[Plik:Maslak-sitarz.jpg|250px]]
| [[Plik:Bak-zwczajn533.gif|250px]]
+
| [[Plik:Gaska-zielona.jpg|250px]]
 
|-
 
|-
 +
|}
 +
<br>
 +
{|
 
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
 
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
 
|-
 
|-
! [[Bażat Zwyczajny]]
+
! [[Podgrzybek Brunatny]]
! [[Batlion]]
+
! [[Mleczaj Rydz]]
! [[Bieik]]
+
! [[Czubajka Kania]]
! [[Bocan Biały]]
+
! [[Pieprznik Jadalny]]
 
|-
 
|-
| [[Plik:Baznt533.jpg|250px]]
+
| [[Plik:Podgrzybek1.jpg|250px]]
| [[Plik:Batlion800.gif|250px]]
+
| [[Plik:Mleczaj-rydz.jpg|250px]]
| [[Plik:Bielk533.gif|250px]]
+
| [[Plik:Czubajka-kania.jpg|250px]]
| [[Plik:Bocin533rg.gif|250px]]
+
| [[Plik:Kurka-Żółta.jpg|250px]]
 
|-
 
|-
 +
|}
 +
<br>
 +
{|
 
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
 
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
 
|-
 
|-
! Lewy obrazek
+
! [[Maślak Zwyczajny]]
! Prawy obrazek
+
! [[Podgrzybek Grubosiatkowany]]
! Lewy obrazek
+
! [[Koźlarz Czerwony]]
! Lewy obrazek
+
! [[Smardz Jadalny]]
 
|-
 
|-
| [[Plik:Przystanek-motylewo800.gif|250px]]
+
| [[Plik:Maslak-zwyczajny.jpg|250px]]
| [[Plik:Przystanek-motylewo800.gif|250px]]
+
| [[Plik:Podgrzybek-grubosiatkowy3rg.jpg|250px]]
| [[Plik:Przystanek-motylewo800.gif|250px]]
+
| [[Plik:Koźlarz-czerwony.jpg|250px]]
| [[Plik:Przystanek-motylewo800.gif|250px]]
+
| [[Plik:Smardz-jadalny.jpg|250px]]
 
|-
 
|-
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
 
 
|}
 
|}
 +
<br>
  
 +
</center>
 +
<br>
 +
{{grzyby jadalne w polsce}}
 +
<br>
 
[[Category:Grzyby w Polsce]]
 
[[Category:Grzyby w Polsce]]

Aktualna wersja na dzień 15:28, 2 lut 2023



Grzyby Jadalne w Polsce
Borowik Szlachetny Koźlarz Babka Maślak Sitarz Gąska Zielonka
Borowik-szlachetny.jpg Kozlarz-babka.jpg Maslak-sitarz.jpg Gaska-zielona.jpg


Podgrzybek Brunatny Mleczaj Rydz Czubajka Kania Pieprznik Jadalny
Podgrzybek1.jpg Mleczaj-rydz.jpg Czubajka-kania.jpg Kurka-Żółta.jpg


Maślak Zwyczajny Podgrzybek Grubosiatkowany Koźlarz Czerwony Smardz Jadalny
Maslak-zwyczajny.jpg Podgrzybek-grubosiatkowy3rg.jpg Koźlarz-czerwony.jpg Smardz-jadalny.jpg



Rodziny grzybów jadalnych w Polsce