Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 23: | Linia 23: | ||
| [[Plik:Gaska-zielona.jpg|250px]] | | [[Plik:Gaska-zielona.jpg|250px]] | ||
|- | |- | ||
+ | |} | ||
<br> | <br> | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | |
Wersja z 15:41, 27 maj 2022
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Gąska Zielonka |
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
|-
! Bażat Zwyczajny
! Batlion
! Bieik
! Bocan Biały
|-
| 250px
| 250px
| 250px
| 250px
|-
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
|-
! Lewy obrazek
! Prawy obrazek
! Lewy obrazek
! Lewy obrazek
|-
| 250px
| 250px
| 250px
| 250px
|-
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" |
|}
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |