Mleczaj Rydz: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 28: | Linia 28: | ||
|} | |} | ||
− | ''' | + | '''Mleczaj rydz''', rydz – gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych. |
<br> | <br> | ||
==Budowa== | ==Budowa== | ||
'''Kapelusz'''<br> | '''Kapelusz'''<br> | ||
− | Średnicy | + | Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowej, czasami z domieszką zieleni. Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista. U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły, dojrzewający wklęsły, z płytkim wgłębieniem na środku, u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami. Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką. |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Trzon'''<br> | '''Trzon'''<br> | ||
− | + | Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy, barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami, przesiąknięty mleczkiem. Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Miąższ'''<br> | '''Miąższ'''<br> | ||
− | + | Zbudowany z kulistawych komórek, które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam. Barwy bladopomarańczowej, zwarty, u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty jaskrawopomarańczowym mleczkiem. Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Blaszki'''<br> | '''Blaszki'''<br> | ||
− | + | Blaszkowy, blaszki barwy pomarańczowożółtawej, podobnej jak kapelusza, o różnej długości, prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche. Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo. | |
<br><br> | <br><br> | ||
'''Wysyp zarodników'''<br> | '''Wysyp zarodników'''<br> | ||
− | + | Jest szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. Występuje także w Australii.<br> | |
+ | W Polsce jest pospolity.<br> | ||
+ | Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach. Tworzy mikoryzę z sosnami. W Polsce pojawia się od sierpnia do listopada. | ||
<br><br> | <br><br> | ||
==Gatunki Podobne== | ==Gatunki Podobne== | ||
− | * | + | Najbardziej charakterystycznymi cechami mleczaja rydza są: występowanie pod sosnami, wyraźne prążkowanie kapelusza i zieleniejące mleczko i miąższ po uszkodzeniu. Wśród grzybów o morfologicznie zbliżonych owocnikach wymienia się następujące gatunki: |
− | * [[ | + | * [[Mleczaj Świerkowy]], występujący wyłącznie pod świerk]]ami, o mleczku po ok. 30 min. przebarwiającym się czerwonofioletowo; |
− | * | + | * [[Mleczaj Jodłowy]], występujący pod jodłami i jedlicami. Nigdy nie zielenieje po uszkodzeniu; |
+ | * [[Mleczaj Zmienny]], o bardziej oliwkowozielonym kapeluszu, o mleczku przebarwiającym się winnoczerwono przy wysychaniu; | ||
+ | * [[Mleczaj Czerwieniejący]], o mleczku winnoczerwonym i podobnie lekko zabarwionymi blaszkami; | ||
+ | * [[Mleczaj Modrzewiowy]], występujący wyłącznie pod modrzewiami, o białym mleczku. | ||
+ | Przez grzybiarzy gatunki te zazwyczaj są nierozróżniane; rozróżnienie ich tylko na podstawie wyglądu jest bardzo trudne, a czasami niemożliwe. Należy brać pod uwagę jeszcze inne cechy; miejsce występowania, kolor mleczka i zmianę koloru miąższu po uszkodzeniu.<br> | ||
+ | Z punktu widzenia grzybiarzy rozróżnienie gatunków nie jest bardzo istotne; gatunki te są bowiem jadalne, chociaż dość znacznie różnią się smakiem<ref name=gmin />. Jedynie mleczaj modrzewiowy jest lekko trujący<ref name=gum />. | ||
<br> | <br> | ||
==Występowanie== | ==Występowanie== | ||
− | + | ||
− | |||
<br><br> | <br><br> | ||
{{grzyby jadalne w polsce}} | {{grzyby jadalne w polsce}} | ||
<br> | <br> | ||
[[Category:Grzyby w Polsce]] | [[Category:Grzyby w Polsce]] |
Wersja z 11:28, 11 paź 2022
| ||
Królestwo | Grzyby | |
Rząd | Pieczarkowce | |
Rodzina | Gąskowate | |
Średnica Kapelusza | 4–10 cm. | |
Trzon Wysokość | 3 do 9 cm. | |
Trzon Grubość | do 3 cm. | |
Mleczaj rydz, rydz – gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych.
Budowa[edytuj | edytuj kod]
Kapelusz
Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowej, czasami z domieszką zieleni. Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista. U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły, dojrzewający wklęsły, z płytkim wgłębieniem na środku, u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami. Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką.
Trzon
Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy, barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami, przesiąknięty mleczkiem. Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony.
Miąższ
Zbudowany z kulistawych komórek, które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam. Barwy bladopomarańczowej, zwarty, u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty jaskrawopomarańczowym mleczkiem. Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń.
Blaszki
Blaszkowy, blaszki barwy pomarańczowożółtawej, podobnej jak kapelusza, o różnej długości, prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche. Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo.
Wysyp zarodników
Jest szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. Występuje także w Australii.
W Polsce jest pospolity.
Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach. Tworzy mikoryzę z sosnami. W Polsce pojawia się od sierpnia do listopada.
Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]
Najbardziej charakterystycznymi cechami mleczaja rydza są: występowanie pod sosnami, wyraźne prążkowanie kapelusza i zieleniejące mleczko i miąższ po uszkodzeniu. Wśród grzybów o morfologicznie zbliżonych owocnikach wymienia się następujące gatunki:
- Mleczaj Świerkowy, występujący wyłącznie pod świerk]]ami, o mleczku po ok. 30 min. przebarwiającym się czerwonofioletowo;
- Mleczaj Jodłowy, występujący pod jodłami i jedlicami. Nigdy nie zielenieje po uszkodzeniu;
- Mleczaj Zmienny, o bardziej oliwkowozielonym kapeluszu, o mleczku przebarwiającym się winnoczerwono przy wysychaniu;
- Mleczaj Czerwieniejący, o mleczku winnoczerwonym i podobnie lekko zabarwionymi blaszkami;
- Mleczaj Modrzewiowy, występujący wyłącznie pod modrzewiami, o białym mleczku.
Przez grzybiarzy gatunki te zazwyczaj są nierozróżniane; rozróżnienie ich tylko na podstawie wyglądu jest bardzo trudne, a czasami niemożliwe. Należy brać pod uwagę jeszcze inne cechy; miejsce występowania, kolor mleczka i zmianę koloru miąższu po uszkodzeniu.
Z punktu widzenia grzybiarzy rozróżnienie gatunków nie jest bardzo istotne; gatunki te są bowiem jadalne, chociaż dość znacznie różnią się smakiem[1]. Jedynie mleczaj modrzewiowy jest lekko trujący[2].
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Gąskowate: | Gąska Zielonka. |
Borowikowate: | Borowik Szlachetny - Koźlarz Babka - Podgrzybek Brunatny - Podgrzybek Grubosiatkowany - Koźlarz Czerwony. |
Maślakowate: | Maślak Sitarz - Maślak Zwyczajny. |
Gołąbkowate: | Mleczaj Rydz. |
Pieczarkowate: | Czubajka Kania. |
Kolczakowate: | Pieprznik Jadalny. |
Smardzowate: | Smardz Jadalny. |