Gąska Dachówkowata: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 17: Linia 17:
 
|-
 
|-
 
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza
 
|style="width: 50%" | Średnica Kapelusza
| 4-8 cm.
+
| 3–8 cm.
 
|-  
 
|-  
 
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość
 
|style="width: 50%" | Trzon Wysokość
| 5 do 11 cm.
+
| 6–15 cm.
 
|-  
 
|-  
 
|style="width: 50%" | Trzon Grubość
 
|style="width: 50%" | Trzon Grubość
| 1 do 1,8 cm.
+
| 1–1,5 cm.
 
|-  
 
|-  
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |
 
| colspan="3" style="background-color:#33ffff;" |

Wersja z 14:42, 25 paź 2022

Gąska Dachówkowata
Gaska-zoltobrunatna.jpg
Królestwo Grzyby
Rząd Pieczarkowce
Rodzina Gąskowate
Średnica Kapelusza 3–8 cm.
Trzon Wysokość 6–15 cm.
Trzon Grubość 1–1,5 cm.

Gąska Dachówkowata – gatunek grzybów należący do rodziny gąskowatych.

Budowa[edytuj | edytuj kod]

Kapelusz
Średnicy 3–8 cm, młody prawie dzwonkowaty, z podwiniętym brzegiem, później lekko spłaszczony do całkowicie płaskiego, najpierw gładko-włóknisty, potem na całej powierzchni, z wyjątkiem szczytu łuskowaty, czerwonobrązowy do brązowego, rzadko także z oliwkowożółtym podkładem. Skórka sucha, pękająca na drobniutkie łuseczki.

Trzon
Długości 6–15 cm i grubości 1–1,5 cm, cylindryczny, początkowo pełny, później pusty. Na szczycie biały, poza tym bladobrązowy z drobnymi kosmkami. Podstawa trzonu zwężona lub korzeniasta. Strefa pierścieniowa niewidoczna.

Miąższ
Biały, przy podstawie trzonu rdzawo-brązowawy. Jest bez zapachu, lub ma słaby zapach grzybowo-ziołowy. Smak łagodny lub gorzkawy.

Blaszki
Gęste, przy trzonie zaokrąglone lub wykrojone ząbkiem, początkowo brudnobiałe, później czerwono-brązowawo poplamione. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na brunatną.

Wysyp zarodników
Biały. Zarodniki, krótko elipsoidalne, gładkie, bezbarwne, o średnicy 5–5,5 × 3,5–4 µm.

Gatunki Podobne[edytuj | edytuj kod]

W Polsce rośnie wiele podobnych gatunków gąsek. Istotne przy ich oznaczaniu są takie cechy morfologiczne, jak: faktura powierzchni kapelusza, jego lepkość, smak i zapach miąższu, oraz drzewa, pod którymi rosną.
Gąskę dachówkowatą można pomylić z trującą gąską białobrązową. Podobne są również niejadalne: gąska żółtobrunatna, gąska krowia oraz gąska modrzewiowa.

Występowanie[edytuj | edytuj kod]

Najliczniejsze stanowiska tego gatunku opisano w Północnej|Ameryce Północnej i Europie, ale występuje także w Japonii, Australii i Kostaryce w Ameryce Środkowej. W Polsce jest dość rzadki.
Rośnie od września do grudnia w lasach iglastych, przede wszystkim pod sosnami, rzadziej pod świerkami. Czasami rośnie w dużych grupach i tworzy czarcie kręgi. Lubi gleby piaszczyste.
Jest odporny na gnicie – jego owocniki mogą utrzymywać się w lesie nawet przez kilka tygodni[8]