Grzyby Jadalne
Wersja z dnia 20:00, 22 kwi 2022 autorstwa Ryszardgol1 (dyskusja | edycje)
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Bąk Zwyzajny |
250px | |||
Bażat Zwyczajny | Batlion | Bieik | Bocan Biały |
250px | 250px | 250px | 250px |
Lewy obrazek | Prawy obrazek | Lewy obrazek | Lewy obrazek |
250px | 250px | 250px | 250px |