Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 7: | Linia 7: | ||
|} | |} | ||
<br><br> | <br><br> | ||
+ | <center> | ||
{| class="wikitable" align="center" | {| class="wikitable" align="center" | ||
! colspan=4 | Grzyby Jadalne w Polsce | ! colspan=4 | Grzyby Jadalne w Polsce | ||
Linia 48: | Linia 49: | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | ||
|} | |} | ||
− | + | </center> | |
[[Category:Grzyby w Polsce]] | [[Category:Grzyby w Polsce]] |
Wersja z 20:40, 22 kwi 2022
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Gąska Zielonka |
Bażat Zwyczajny | Batlion | Bieik | Bocan Biały |
250px | 250px | 250px | 250px |
Lewy obrazek | Prawy obrazek | Lewy obrazek | Lewy obrazek |
250px | 250px | 250px | 250px |