Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 15: | Linia 15: | ||
! [[Koźlarz Babka]] | ! [[Koźlarz Babka]] | ||
! [[Maślak Sitarz]] | ! [[Maślak Sitarz]] | ||
− | ! [[ | + | ! [[Gąska Zielonka]] |
|- | |- | ||
| [[Plik:Borowik-szlachetny.jpg|250px]] | | [[Plik:Borowik-szlachetny.jpg|250px]] | ||
| [[Plik:Kozlarz-babka.jpg|250px]] | | [[Plik:Kozlarz-babka.jpg|250px]] | ||
| [[Plik:Maslak-sitarz.jpg|250px]] | | [[Plik:Maslak-sitarz.jpg|250px]] | ||
− | | [[Plik: | + | | [[Plik:Gaska-zielona.jpg|250px]] |
|- | |- | ||
| colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | | | colspan="4" style="background-color:#00ff99;" | |
Wersja z 20:39, 22 kwi 2022
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników. |
Grzyby Jadalne w Polsce | |||
---|---|---|---|
Borowik Szlachetny | Koźlarz Babka | Maślak Sitarz | Gąska Zielonka |
Bażat Zwyczajny | Batlion | Bieik | Bocan Biały |
250px | 250px | 250px | 250px |
Lewy obrazek | Prawy obrazek | Lewy obrazek | Lewy obrazek |
250px | 250px | 250px | 250px |