Grzyby Jadalne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Piękno Polskiej Przyrody
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 1: Linia 1:
 
{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;"
 
{| class="plainlinks" cellspacing="8" style="font-family:'Segoe UI','Lucida Sans',Verdana,sans-serif;"
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
 
| colspan="2" style="padding:1em; background-color:#f9fbe7; border:solid 4px #396;" |
[[Plik:Bocian533rg.gif|right|175px|thumb]]
+
[[Plik:Podgrzybekk.gif|right|175px|thumb]]
 
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki).
 
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki).
  

Wersja z 20:06, 22 kwi 2022



Grzyby Jadalne w Polsce
Borowik Szlachetny Koźlarz Babka Maślak Sitarz Bąk Zwyzajny
Borowik-szlachetny.jpg Kozlarz-babka.jpg Maslak-sitarz.jpg 250px
Bażat Zwyczajny Batlion Bieik Bocan Biały
250px 250px 250px 250px
Lewy obrazek Prawy obrazek Lewy obrazek Lewy obrazek
250px 250px 250px 250px