Amur: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "ssssssss") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | + | {| class="wikitable" style="width: 25%; float:right; margin-left: 10px;" | |
+ | | colspan="3" style="background-color:#9966ff;" | | ||
+ | <center>'''Amur'''</center> | ||
+ | |- | ||
+ | | colspan="2" | [[Plik:Amurf.jpg|center|250px]] | ||
+ | |- | ||
+ | | colspan="3" style="background-color:#9966ff;" | | ||
+ | |- | ||
+ | |style="width: 50%" | Rodzina | ||
+ | | [[Karpiowate]] | ||
+ | |- | ||
+ | | Okres Ochronny | ||
+ | | nie ma | ||
+ | |- | ||
+ | | Wymiar Ochronny | ||
+ | | nie ma | ||
+ | |- | ||
+ | | Rekord Polski | ||
+ | | 39,20 kg | ||
+ | |- | ||
+ | | colspan="3" style="background-color:#9966ff;" | | ||
+ | |||
+ | |} | ||
+ | <br> | ||
+ | ==Występowanie== | ||
+ | Amur był w Polsce introdukowany od połowy lat 60. w jeziorach konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim, skąd przedostał się również do innych zbiorników wodnych. W późniejszym czasie amur został zasiedlony także w rzekach.<br> | ||
+ | <br> | ||
+ | |||
+ | ==Morfologia== | ||
+ | Ryby swoim wydłużonym, wrzecionowatym, bocznie spłaszczonym ciałem przypominają klenia. <br> | ||
+ | Linia boczna przebiega wyraźnie lekkim łukiem od płetwy ogonowej do górnej krawędzi wieczka skrzelowego.<br> | ||
+ | Głowa jest dość duża z tępym pyskiem i półdolnym otworem gębowym pozbawionym wąsów.<br> | ||
+ | Amur wyróżnia się ciekawym ubarwieniem – jej grzbiet jest ciemnozielony do zielonoczarnego, boki są jaśniejsze, zielonkawe, z kolei brzuch biały pokryty łuskami z ciemnymi krawędziami, tworzącymi oryginalny, siatkowaty rysunek.<br> | ||
+ | <br> | ||
+ | |||
+ | ==Żerowanie== | ||
+ | Młode osobniki amura odżywiają się początkowo drobnymi organizmami zwierzęcymi, bezkręgowcami, kiedy jednak osiągają długość 6÷10 cm przechodzą na pokarm roślinny. <br> | ||
+ | Amur staje się wówczas typowym roślinożercą, a jego przewód pokarmowy wydłuża się, przekraczając nawet 2,5 - krotnie długość ciała.<br> | ||
+ | Rozmnażanie: amur w Polsce się nie rozmaża, spotykane osobniki pochodzą z zarybień. <br> | ||
+ | W chińskiej rzece Jangcy, amur osiąga dojrzałość płciową już w 4 i 5 roku życia, w warunkach chłodniejszych, przy niskiej temperaturze wody - dopiero w 6-8 roku życia.<br> | ||
+ | Miejscem składania ikry są silne prądy wody nad żwirowym podłożem. Czas inkubacji jaj, przy wysokiej temperaturze wody wynoszącej ok. 30 stopni, wynosi od 32 do 40 godzin. | ||
+ | |||
+ | <br><br> | ||
+ | [[Category:Gatunki Ryb w Polsce]] | ||
+ | <br> |
Wersja z 01:03, 13 kwi 2022
| ||
Rodzina | Karpiowate | |
Okres Ochronny | nie ma | |
Wymiar Ochronny | nie ma | |
Rekord Polski | 39,20 kg | |
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Amur był w Polsce introdukowany od połowy lat 60. w jeziorach konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim, skąd przedostał się również do innych zbiorników wodnych. W późniejszym czasie amur został zasiedlony także w rzekach.
Morfologia[edytuj | edytuj kod]
Ryby swoim wydłużonym, wrzecionowatym, bocznie spłaszczonym ciałem przypominają klenia.
Linia boczna przebiega wyraźnie lekkim łukiem od płetwy ogonowej do górnej krawędzi wieczka skrzelowego.
Głowa jest dość duża z tępym pyskiem i półdolnym otworem gębowym pozbawionym wąsów.
Amur wyróżnia się ciekawym ubarwieniem – jej grzbiet jest ciemnozielony do zielonoczarnego, boki są jaśniejsze, zielonkawe, z kolei brzuch biały pokryty łuskami z ciemnymi krawędziami, tworzącymi oryginalny, siatkowaty rysunek.
Żerowanie[edytuj | edytuj kod]
Młode osobniki amura odżywiają się początkowo drobnymi organizmami zwierzęcymi, bezkręgowcami, kiedy jednak osiągają długość 6÷10 cm przechodzą na pokarm roślinny.
Amur staje się wówczas typowym roślinożercą, a jego przewód pokarmowy wydłuża się, przekraczając nawet 2,5 - krotnie długość ciała.
Rozmnażanie: amur w Polsce się nie rozmaża, spotykane osobniki pochodzą z zarybień.
W chińskiej rzece Jangcy, amur osiąga dojrzałość płciową już w 4 i 5 roku życia, w warunkach chłodniejszych, przy niskiej temperaturze wody - dopiero w 6-8 roku życia.
Miejscem składania ikry są silne prądy wody nad żwirowym podłożem. Czas inkubacji jaj, przy wysokiej temperaturze wody wynoszącej ok. 30 stopni, wynosi od 32 do 40 godzin.