Lin
| ||
Rodzina | Karpiowate | |
Okres Ochronny | nie ma | |
Wymiar Ochronny | do 25 cm | |
Rekord Polski | 4,64 kg 56,0 cm - 2021 r. | |
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
Jeziora, zb. zaporowe, stawy i wyrobiska, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne.
Morfologia[edytuj | edytuj kod]
Liny ryby mają ciało pokryte drobnymi łuskami jest zwarte i mocno zbudowane o szerokim trzonie ogonowym.
Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku.
Grzbiet ma najczęściej ma kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała.
Żerowanie[edytuj | edytuj kod]
W okresie młodocianym żywi się planktonem, później jego pokarm stanowią małe zwierzęta denne - robaki, ślimaki, larwy owadów, mięczaki, a także rośliny i ich na pół przegniłe części.
Rozmnażanie[edytuj | edytuj kod]
Tarło rozpoczyna w połowie czerwca, kiedy samica składa około 300 tys. jaj, przylepiając je do roślin wodnych.
Młode wylęgają się po 3 dniach - mierzą wówczas od 4 do 5 mm i mają na głowie kleiste gruczoły, za pomocą których przyczepiają się do roślin, aż do czasu zresorbowania zawartości woreczka żółtkowego.
Zabezpieczone są w ten sposób przed opadnięciem w muliste podłoże.
W momencie wykształcenia się skrzeli, kleiste gruczoły na głowie ulegają zanikowi.
Lin rośnie wolno, osiągając dojrzałość płciową w 3-4 roku życia.