Karp
| ||
Rodzina | Karpiowate | |
Okres Ochronny | nie ma | |
Wymiar Ochronny | do 30 cm | |
Rekord Polski | 36,4 kg 110 cm – 2020 r. | |
Występowanie[edytuj | edytuj kod]
W naturalnych warunkach karp przebywa w wodach stojących lub wolno płynących.
Sprawdzonymi siedliskami karpia są stawy, jeziora nizinne, zbiorniki zaporowe, stawy i wyrobiska.
Morfologia[edytuj | edytuj kod]
Karpie ryby posiadają wydłużone ciało, bardzo lekko bocznie ścieśnione, linia boczna jest słabo zaznaczona; głowa duża z wysuwaną paszczą wyposażona w cztery małe, krótkie wąsiki.
Karp przybiera ciemnobrunatne i żółtobrunatne barwy w zależności od warunków środowiskowych. Otwór gębowy z dwoma małymi wąsikami przy górnej wardze oraz dwoma mniejszymi w kącikach warg.
Żerowanie[edytuj | edytuj kod]
Żeruje głównie przy dnie, wyjadając szczątki organiczne np. nasiona roślin.
Jego pokarmem są także drobne zwierzęta wodne, m.in. owady i ślimaki. Karp odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami.
Rozmnażanie[edytuj | edytuj kod]
W warunkach naturalnych w Polsce, ze względu na niską temperaturę wód, karp nie rozmnaża się, pochodzi ze sztucznych zarybień.
Karp jest rybą bardzo płodną, na 1 kg masy ciała samicy przypada średnio 100–200 tys. ziaren ikry.